Search:
Submit Search


“New” computer...

Buying or building computers for Hauptwerk, recommendations, troubleshooting computer hardware issues.

“New” computer...

Postby giwro » Wed Feb 20, 2019 11:21 am

So, my (almost) 10-year old i7 PC has gotten to the point where it simply can’t run the new 4 and 6 channel sets - it simply doesn’t have the horsepower for that kind of polyphony. It was a beast when I bought it - 4 cores and 24gb of RAM seemed like plenty :D

So, I’ve taken delivery of a dual-Xeon machine with 16 total cores and 128gb of RAM... it is a lease-return refurb, but so far seems like it is in excellent shape. It will take awhile to load over 440gb of sample sets, but I’m sure once that’s done I’m going to enjoy it. :mrgreen:

The other reason for upgrading is that I will need a machine of this scope to load some of the sets I’m currently developing... it seems wrong for the developer to not even be able to completely load and test his own sets!

Cheers,
Jonathan Orwig
Coon Rapids, Minnesota USA
User avatar
giwro
Member
 
Posts: 588
Joined: Tue Aug 12, 2003 12:22 pm
Location: Twin Cities, Minnesota USA

Re: “New” computer...

Postby Erzahler » Wed Feb 20, 2019 5:56 pm

Well done.
All computers are beasts when you buy them!
Erzahler
Member
 
Posts: 206
Joined: Mon Nov 14, 2011 9:48 pm
Location: Melbourne Australia

Re: “New” computer...

Postby RichardW » Wed Feb 20, 2019 8:00 pm

giwro wrote:It will take awhile to load over 440gb of sample sets, but I’m sure once that’s done I’m going to enjoy it. :mrgreen:


Jonathan, please report back with progress. Thanks.


Erzahler wrote:All computers are beasts when you buy them!


Ain't that the truth!

Regards,
Richard
User avatar
RichardW
Member
 
Posts: 799
Joined: Sun Oct 28, 2007 10:16 am
Location: UK

Re: “New” computer...

Postby giwro » Sun Feb 24, 2019 10:38 pm

Well, the sets are loaded, and I’ve affectionately named it The_Beast on the network :lol:

I loaded a very reverberant 4 channel set, and it hardly blinked while playing tutti fast repeated notes....
So, while I still have a bit of configuring to do, I think it will do fine. I’d probably have it all set up already, but I decided to tidy up the office at the same time...

:roll:

Cheers...
Jonathan Orwig
Coon Rapids, Minnesota USA
User avatar
giwro
Member
 
Posts: 588
Joined: Tue Aug 12, 2003 12:22 pm
Location: Twin Cities, Minnesota USA

Re: “New” computer...

Postby RichardW » Mon Feb 25, 2019 11:05 am

Good news!

Is The_Beast running Windows 10 Pro or something else?

Thanks,
Richard
User avatar
RichardW
Member
 
Posts: 799
Joined: Sun Oct 28, 2007 10:16 am
Location: UK


Return to Computer hardware / specs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests