Page 1 of 1

Weird level change

PostPosted: Mon Jun 24, 2019 2:32 pm
by tf11972
Hello everyone,
in my developing sampleset I have the following problem: When I pull out many stops until Tutti and hold a chord, it starts too loud, and after a few seconds it falls back to a normal level. It sounds like a shutting swell. After the first seconds you can play Tutti as often as you like, there is no level change.

Has anyone an explanation for this issue? Thanks in advance.

Re: Weird level change

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 3:03 am
by csw900
Hi tf11972

As I understand it, Tutti in organese means pulling out ALL the stops AND couplers. It you then play some chords with both hands and feet then you are putting the maximum possible stress on your audio system. It is possible that it does not like it and you may get clipping - it is also possible that your amplifier's power supply cannot fully cope with maximum power for more than a few seconds - further promoting clipping and loss of volume.

Very few amplifiers or speakers are rated for continuous maximum power and damage could also result.

Further it is likely that your hearing (which has a logarithmic response to volume) gets used to the loud noise and you are no longer able to tell what volume you are hearing.

Another less likely possibility is you are putting a high load on your computer's cpu and it could be overheating.

csw900

Re: Weird level change

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 3:39 am
by josq
Or maybe it has something to do with the Hauptwerk wind model? If you are developing new sample sets, either disable the wind model or optimizer the parameters

Re: Weird level change

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 6:08 am
by tf11972
It is not clipping, because the level change is also hearable and visible on recordings. I think, it is the windmodel, too, but I don't know which parameter.

Re: Weird level change

PostPosted: Tue Jun 25, 2019 9:44 am
by csw900
If you think it is the wind modelling see

viewtopic.php?t=13642#p100949

csw900

Re: Weird level change

PostPosted: Fri Jun 28, 2019 3:57 am
by tf11972
It's strange that my testers told me about the phenomenon. Yesterday I tested the sample set in the tutti for minutes without any volume change.

Re: Weird level change

PostPosted: Fri Jun 28, 2019 4:27 am
by evertjan
Then you have to ask them what the used settings are of:
- Organ settings | Organ preferences | tab Audio engine
- Organ settings | Organ preferences | tab Wind model
and their configured polyphony value

Also also ask them for a MIDI recording while this fault happens.

Then you have an identical situation while playing their recoding