Search:
Submit Search


Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Connecting Hauptwerk to MIDI organs, sequencers, ...

Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Postby dhm » Wed Sep 06, 2017 1:21 pm

I would like to hear from anyone who has had a problem with this device where the sample-set loads to 100% and then defaults to the HW screen rather than displaying the virtual console. If I load the organ again, it almost always loads correctly at the 2nd attempt. But this is no good whatsoever if the console is running in "headless" mode, and still very annoying even in a home-use situation. I currently have 5 units here which I can't use (mostly returned by customers).

I have downloaded the latest USB and FireWire drivers from Behringer's website, and it makes no difference whether I use it on Windows 7 or 10, on FireWire or USB.

I have contacted Behringer's UK support people, who initially appeared concerned and helpful, but haven't been. I have sent them HW activity logs and screenshots of error messages. Anyone else who wants to see these can look here: https://www.dropbox.com/s/5nrf82ctwiqfr ... s.doc?dl=0.

Having worked with Hauptwerk for nearly 12 years now, using a range of other interfaces including M-Audio Audiophile 2496, Delta 1010LT, Profire 610 and FastTrack C600, Focusrite Saffire LE and Saffire Pro 24, and MOTU Ultralite Hybrid Mk3, I have never encountered this problem on any interface other than the FCA610.

We need to get Behringer to fix this, as it is obviously a Behringer problem and not a Hauptwerk one.
Can anyone in the US/Canada put me in touch with support people over there? I find they are usually much more helpful than European-based ones. Names & phone numbers would be even better. :mrgreen:

Additionally I would suggest that anyone else experiencing the same problem should e-mail Patrick Karvounis (Senior Specialist, Care) on carecrea@music-group.com quoting
Support Request (Case: 00596829) [ ref:_00D2818RET._50028m0Mo6:ref ].

Thanks in advance for your help.
Douglas Henn-Macrae
Authorized Hauptwerk Reseller
http://www.midi-organs.eu / http://www.gundulf.org.uk
User avatar
dhm
Member
 
Posts: 947
Joined: Thu Jan 12, 2006 11:50 am
Location: Rochester, UK

Re: Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Postby organtechnology » Thu Sep 07, 2017 12:13 am

Hello Douglas,

The audio driver is loading but when it goes to switch the sample rate from 44.1kHz to 48kHZ or vice versa, some defect in either the driver or the OS is stopping the process.

If you go to Engine>Advanced>Start Audio/MIDI you will find it unchecked. Check it and it will bring up the sample set console and begin working. Behringer says the EOL on the FCA610 does not warrant changing the driver.

My solution is to not use 44.1kHz organs and to load the 48kHz St. Anne's version

Hope that helps,

Thomas



dhm wrote:I would like to hear from anyone who has had a problem with this device where the sample-set loads to 100% and then defaults to the HW screen rather than displaying the virtual console. If I load the organ again, it almost always loads correctly at the 2nd attempt. But this is no good whatsoever if the console is running in "headless" mode, and still very annoying even in a home-use situation. I currently have 5 units here which I can't use (mostly returned by customers).

I have downloaded the latest USB and FireWire drivers from Behringer's website, and it makes no difference whether I use it on Windows 7 or 10, on FireWire or USB.

I have contacted Behringer's UK support people, who initially appeared concerned and helpful, but haven't been. I have sent them HW activity logs and screenshots of error messages. Anyone else who wants to see these can look here: https://www.dropbox.com/s/5nrf82ctwiqfr ... s.doc?dl=0.

Having worked with Hauptwerk for nearly 12 years now, using a range of other interfaces including M-Audio Audiophile 2496, Delta 1010LT, Profire 610 and FastTrack C600, Focusrite Saffire LE and Saffire Pro 24, and MOTU Ultralite Hybrid Mk3, I have never encountered this problem on any interface other than the FCA610.

We need to get Behringer to fix this, as it is obviously a Behringer problem and not a Hauptwerk one.
Can anyone in the US/Canada put me in touch with support people over there? I find they are usually much more helpful than European-based ones. Names & phone numbers would be even better. :mrgreen:

Additionally I would suggest that anyone else experiencing the same problem should e-mail Patrick Karvounis (Senior Specialist, Care) on carecrea@music-group.com quoting
Support Request (Case: 00596829) [ ref:_00D2818RET._50028m0Mo6:ref ].

Thanks in advance for your help.
Complete VPO systems powered by Hauptwerk™. Real Wood Consoles, PC or MAC Computer Sound Modules, Audio for Home or Church.
info (at) organtechnology.com http://www.organtechnology.com

Authorized Hauptwerk Dealer; Milan Digital Audio Dealer..
User avatar
organtechnology
Member
 
Posts: 1613
Joined: Sun Aug 02, 2009 5:58 pm
Location: DFW, TX USA

Re: Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Postby dhm » Thu Sep 07, 2017 5:57 am

Thomas: Many thanks for this. It has indeed solved the problem.
Douglas Henn-Macrae
Authorized Hauptwerk Reseller
http://www.midi-organs.eu / http://www.gundulf.org.uk
User avatar
dhm
Member
 
Posts: 947
Joined: Thu Jan 12, 2006 11:50 am
Location: Rochester, UK

Re: Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Postby ArnoldOrgans » Thu Sep 07, 2017 11:07 am

Hi Douglas,

I sent you a PM on this but wanted to share my thoughts on the forum. As Thomas stated above this problem is caused by loading organs with a different sample rate. Loading the organ a second time fixes the problem but is beyond annoying. Using the Engine>Advanced>Start Audio/MIDI or Engine>Reset Audio/MIDI is a much quicker way around the problem.

Many users will find this issue acceptable either never using samples with different rates or using the reset option the few times they do. I don't expect Behringer to fix the problem as most users would never switch sample rates.

The FCA610 still offers a good value in channels compared to price. But users looking for a value interface may want to consider the U-Phoria line. The U-Phoria does not have this problem. Here is a price per analog channel comparison.

UMC404HD 4 channel $99
FCA610 8 channel $199
UMC1820 10 channel $299

I hope future budget audio interface users find the info helpful.
Matt Arnold
http://www.customorganworks.com
info@customorganworks.com
Authorized reseller of Hauptwerk, Milan Digital Audio, Inspired Acoustics, CLR Resources and Sonus Paradisi.
User avatar
ArnoldOrgans
Member
 
Posts: 67
Joined: Thu Jan 23, 2014 11:01 pm

Re: Behringer FCA 610 - audio driver fails to load.

Postby dhm » Thu Sep 07, 2017 4:47 pm

Thanks, Matt. Problem now identified and solved (thanks to you and Thomas).
For "mission-critical" installations we will be sure to use only 48kHz sample-sets.
And I can now use the five units I thought were wasted. :D

(And I responded to your PM, thanks.)
Douglas Henn-Macrae
Authorized Hauptwerk Reseller
http://www.midi-organs.eu / http://www.gundulf.org.uk
User avatar
dhm
Member
 
Posts: 947
Joined: Thu Jan 12, 2006 11:50 am
Location: Rochester, UK


Return to Audio / MIDI interfacing

Who is online

Users browsing this forum: James and 3 guests