It is currently Wed Jan 20, 2021 2:13 am


Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

Hauptwerk software technical support only. Please make sure you have read the manual, tutorials and FAQ pages before requesting support.
  • Author
  • Message
Offline

B777Captain

Member

  • Posts: 788
  • Joined: Wed Nov 12, 2008 11:16 pm
  • Location: Las Vegas, Nevada USA

Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostSun Jan 03, 2021 3:41 pm

Wondering if someone who has the P450 sample can try this out on their set.

The String Ensemble (8 ranks) divisions on my Great manual (and possibly others but haven’t tried that yet) have a DRASTIC difference in volume when the “Main String” tremulant is off vs on... Almost deafening difference.

I was trying to tweak my strings on the Great and just wasn’t hearing much difference even with the String Ensemble at both 8 ft and 4 ft volume at maximum! There was little to no change at all. Then, I happen to turn off the Main String Trem and just about blew my speakers and ears out when I played!!!

Surely that cannot be normal.... can it????

Thanks for your assistance on this.

Pat
Pilot Southwest Airlines
Las Vegas, Nevada
Offline
User avatar

damuehlbauer

Member

  • Posts: 84
  • Joined: Fri Feb 09, 2018 4:23 pm
  • Location: Arizona

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostSun Jan 03, 2021 4:38 pm

I have the Paramount 341, but it has the same 8 rank string ensemble.. Like most of the voices on this organ, there are both untremmed and tremmed voices in the rank voicing tool, so it is possible that they could be set differently. You need to make modifications to both versions and test both.
David Muehlbauer
Mesa, Arizona USA
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 12867
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 1:19 pm
  • Location: UK

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostMon Jan 04, 2021 8:30 am

[Topic moved here.]
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.
Offline

EddieW

Member

  • Posts: 13
  • Joined: Sun Apr 16, 2017 2:33 pm
  • Location: Lancashire.UK

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostWed Jan 13, 2021 11:54 am

Hi Pat,
I have the Paramount 450.

I have not experienced the dramatic change in volume that you describe.

I have specifically loaded the voice/s which you listed and there is little difference between the tremulated voice and the non tremulated voice.

Have you tried a organ reset?

Regards

EddieW
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 12867
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 1:19 pm
  • Location: UK

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostWed Jan 13, 2021 12:11 pm

Hello Pat,

To add to others' replies, since the Paramount sample sets have separate virtual 'ranks' for tremulant-on and tremulant-off versions of the real ranks, note also that (in addition to them having separate voicing settings via the voicing screen), if you had routed the two virtual ranks to different speakers/groups/buses then they could potentially sound different.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.
Offline

clemolo

Member

  • Posts: 24
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 7:00 am

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostSat Jan 16, 2021 5:50 am

There are seperate volume controls for tremmed and untremmed voices in the 450. Right click on the stop (on your computer screen ) then scroll down to access the adjustments page
Offline

B777Captain

Member

  • Posts: 788
  • Joined: Wed Nov 12, 2008 11:16 pm
  • Location: Las Vegas, Nevada USA

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostSat Jan 16, 2021 10:26 pm

Clemolo...

Yes I’m aware of how to change volume on all stops by doing what you suggest.

However I’m now also finding that pretty much all stops (or at least the highest pitch ones) on my Great manual volume control do not change volume at all with trems all selected.

Why would that be? I want to get a little more “chirp” in the 1’s, 2’s and 4 ft pipes but am unable even with complete maximum volume to complete minimum volume. That is just non realistic. If they’re not adjustable, why would Paramount even have volume adjustment showing as I ONLY works for non trimmed sound..... and we sure don’t use that much on a theater organ.

Well, I’ve read here on the forum there is a new Theater organ sample coming out so hopefully that one will actually do what it should.

Disappointed in my 450 for voicing control

Pat
Pilot Southwest Airlines
Las Vegas, Nevada
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 12867
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 1:19 pm
  • Location: UK

Re: Paramount 450 Issue with String Ensemble Volume?

PostSun Jan 17, 2021 6:05 am

Hello Pat,

B777Captain wrote:on my Great manual volume control

B777Captain wrote: If they’re not adjustable, why would Paramount even have volume adjustment showing


Could you clarify specifically what control you're referring to by your 'Great manual volume control' and by 'Paramount ... volume adjustment'?

I.e. exactly how are you trying to adjust the volumes? Using some particular virtual slider on the Paramount 450's virtual console? Or via some MIDI slider/knob (auto-detected to what, if so)? Or via some some setting on one of Hauptwerk's settings screens (e.g. the voicing screen, or audio mixer screen)? Or a slider/value on one of Hauptwerk's control panels?
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

Return to Technical support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest