Search:
Submit Search


Registrations resets when recording MIDI

Hauptwerk software technical support only. Please make sure you have read the manual, tutorials and FAQ pages before requesting support.

Registrations resets when recording MIDI

Postby soyeso » Tue Jul 04, 2017 6:59 pm

Now there is another issue. With any sample set as soon as I choose to begin to record, the selected registration group disappears entirely, and what results is the organ with combination set to zero and no ranks selected. Meanwhile the recording still goes on until I stop it. I tried to record about 10 times with two different sample sets, and with the same result. If you want me to repost this as another issue, let me know and I'll do it.
soyeso
Member
 
Posts: 97
Joined: Mon May 07, 2012 11:34 am

Re: Midi Ports Not Showing Mac

Postby profeluisegarcia » Tue Jul 04, 2017 8:53 pm

Try this: a) Set the registration. b) Save it in 0, 1...c) Press record d)Press the registration number e) Play
User avatar
profeluisegarcia
Member
 
Posts: 740
Joined: Sun Mar 25, 2012 9:00 pm
Location: Manizales, Colombia

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby mdyde » Wed Jul 05, 2017 4:18 am

Hello soyeso,

[I've split this new question off to a new forum topic, since it isn't related to the original one.]

Yes -- it's normal and intended that the registration resets when you record MIDI (but not audio). This is the relevant excerpt from the 'Recording MIDI' section of the main Hauptwerk user guide (pages 134-135 in the current v4.2.1 version):

"Note that the organ always resets when you start recording or playing a MIDI file to ensure that the file always starts from the same (all-off) registration, so that all of your subsequent registration changes are recorded into the file."

Here are some previous topics discussing it in more detail:

viewtopic.php?f=19&t=14987&p=111809#p111809
viewtopic.php?f=4&t=15197&p=113732
viewtopic.php?f=4&t=15493&p=115970

mdyde wrote:Yes -- when starting recording, Hauptwerk will reset the registration if, and only if, you have the 'Arm MIDI recording' option ticked. That's done so that the MIDI file starts with a blank (all-off) registration, with your subsequent registration changes recorded into it. If you do specifically want to record a MIDI file, and to preserve your registration, then just press the 'Copy reg' button on the 'Pitch' large control panel, then the 'Paste reg' to restore it after starting recording.
Best regards,
Martin.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]

Image
User avatar
mdyde
Moderator
 
Posts: 10177
Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
Location: UK

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby abaymajr » Wed Jul 05, 2017 10:46 pm

Not directly related to this subject, but sometimes, when recording both audio and MIDI, timestamps of the created files become lagged in 1 second each other. This causes a little confusion when browsing/managing the recording files.
abaymajr
Member
 
Posts: 64
Joined: Thu Jul 02, 2015 7:54 pm

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby mdyde » Thu Jul 06, 2017 4:23 am

abaymajr wrote:Not directly related to this subject, but sometimes, when recording both audio and MIDI, timestamps of the created files become lagged in 1 second each other. This causes a little confusion when browsing/managing the recording files.


Thanks. That's something I hadn't noticed before, but I can see that it could be more convenient from a user perspective if the timestamps were made to match exactly. I've logged it as an enhancement request.
Best regards,
Martin.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]

Image
User avatar
mdyde
Moderator
 
Posts: 10177
Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
Location: UK

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby soyeso » Thu Jul 06, 2017 4:59 pm

I don't remember writing "MIDI"in my original post. I am not trying to record a MIDI file, but the normal wav file.
The PC works fine, but this issue is with a MAC that I am setting up again after a drive wipe. All I did was to hit record as armed option as I normally do. I have never tried to record a MIDI file.
Thanks
soyeso
Member
 
Posts: 97
Joined: Mon May 07, 2012 11:34 am

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby IainStinson » Fri Jul 07, 2017 2:54 am

The recorder records Midi and audio depending on which you have selected by the "arm" controls. You can record Midi, Audio or both by selecting the appropriate arm buttons. Only when you arm the Midi recording does the registration clear when you start to record.

Perhaps when you set up the MAC bother Midi and audio were armed. The initial settings following installation may be to arm both Midi and audio recording. You just need to disarm the Midi recording if you only want to record audio files.

See page 132 and following in the manual.

Iain
User avatar
IainStinson
Member
 
Posts: 510
Joined: Tue Dec 29, 2009 7:08 pm
Location: NW England, UK

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby mdyde » Fri Jul 07, 2017 5:05 am

Hello soyeso/Iain,

Yes -- both the options to arm audio recording, and to arm MIDI recording, are ticked by default, so you just need to un-tick the MIDI one (on the 'Recorder/Player' large floating control panel).
Best regards,
Martin.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]

Image
User avatar
mdyde
Moderator
 
Posts: 10177
Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
Location: UK

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby soyeso » Mon Jul 10, 2017 10:37 am

Martin,
Yes of course you are correct. The Midi option was ticked and I did not see it.
Sorry for the oversight, and thanks for your help.

Tom
soyeso
Member
 
Posts: 97
Joined: Mon May 07, 2012 11:34 am

Re: Registrations resets when recording MIDI

Postby mdyde » Mon Jul 10, 2017 11:40 am

Thanks, Tom.

You're very welcome.
Best regards,
Martin.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]

Image
User avatar
mdyde
Moderator
 
Posts: 10177
Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
Location: UK


Return to Technical support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests