It is currently Mon Apr 06, 2020 5:51 pm


Loss of video montior

Hauptwerk software technical support only. Please make sure you have read the manual, tutorials and FAQ pages before requesting support.
  • Author
  • Message
Offline
User avatar

jab8283

Member

  • Posts: 32
  • Joined: Tue Dec 25, 2012 2:54 am
  • Location: Crawfordsville, Indiana. USA

Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 12:21 am

This has happened quite a few times since installing HW-V. Under normal use the video monitor just goes blank for no reason whatsoever however the organ still plays normally. I still have full control of organ through physical pistons and switches on console setup in Hauptwork and external audio equipment plays just as normal. Even with all the updated device drivers, I'm still loosing my monitor and have no other way to shutdown Hauptwerk computer than by the computers front button. The few times my monitor did restore itself, it came back at a different screen resolution with huge desktop icons, and this time it was a large resolution with both sides of the screen width cut off. Even with all these issues with video monitor, organ still plays just fine. This never happened with HW-4.2.1 or any earlier version, just HW-5.0.0 and I don't understand what is in Hauptwerk software that can cause this to happen? Is there an unknown bug in the software that affects the monitor?
Jim Barrow II
Crawfordsville, IN. USA
Offline
User avatar

Grant_Youngman

Member

  • Posts: 1122
  • Joined: Sat Jan 20, 2007 7:50 pm
  • Location: Savannah, Ga

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 1:23 am

What kind of computer and what OS/version are you running? What monitors? What kind of video card? Are your video drivers up to date?
Grant
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 5:00 am

Hello Jim,

To add to Grant's reply:

On the slight off-chance that you're using Windows 10 and your computer is experiencing memory issues with Hauptwerk v5, I'll also send you a forum P.M. with a temporary work-around that should avoid that.

Does that solve it? If not, please let us know the answers to the questions Grant asked.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Offline
User avatar

David Baldwin

Member

  • Posts: 262
  • Joined: Sun Nov 12, 2006 1:08 pm
  • Location: Ross-on-Wye, Herefordshire, UK

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 6:53 am

I too had a similar problem. HW would boot up and then the screen went blank. I could use HW to play and use my pistons and Launchpad. I tried alt tab but that brought nothing up. This happened 5 or 6 times after installing HW5 but has now gone away.
(Dr.) David G. Baldwin
Offline
User avatar

IainStinson

Member

  • Posts: 932
  • Joined: Tue Dec 29, 2009 7:08 pm
  • Location: NW England, UK

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 7:40 am

Occasionally I have seen my non Hauptwerk computer display go blank and then "restart". Looking at the Windows Event Log it seems that the video driver occasionally crashes. It might be worth checking the Events Log (or MacOS equivalent) to see if there is a driver problem. Iain
Offline
User avatar

David Baldwin

Member

  • Posts: 262
  • Joined: Sun Nov 12, 2006 1:08 pm
  • Location: Ross-on-Wye, Herefordshire, UK

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 7:52 am

I will try that although it does appear to have gone away.
(Dr.) David G. Baldwin
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostMon Jan 13, 2020 8:31 am

IainStinson wrote:Occasionally I have seen my non Hauptwerk computer display go blank and then "restart". Looking at the Windows Event Log it seems that the video driver occasionally crashes. It might be worth checking the Events Log (or MacOS equivalent) to see if there is a driver problem. Iain


Hello Iain,

I've sent that temporary work-around to you too, in case it's relevant to that.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Offline
User avatar

David Baldwin

Member

  • Posts: 262
  • Joined: Sun Nov 12, 2006 1:08 pm
  • Location: Ross-on-Wye, Herefordshire, UK

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 8:45 am

Hello Martin. The email that you were going to send me has not arrived. Hip have checked my spam box. Regards
(Dr.) David G. Baldwin
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 9:03 am

Hello David,

It was forum private message (P.M.), not an email, that I sent you. Hence please check your forum messages.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Offline

mstng67

Member

  • Posts: 12
  • Joined: Sun Oct 12, 2014 3:27 pm

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 3:03 pm

Martin,

I am having similar issues. Can you send me the workaround as well.

Dan
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 3:07 pm

Hello Dan,

Done.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Offline

mstng67

Member

  • Posts: 12
  • Joined: Sun Oct 12, 2014 3:27 pm

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 3:43 pm

Thanks. That solved the problem!
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 3:45 pm

Thanks, Dan.

Excellent.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Offline
User avatar

David Baldwin

Member

  • Posts: 262
  • Joined: Sun Nov 12, 2006 1:08 pm
  • Location: Ross-on-Wye, Herefordshire, UK

Re: Loss of video montior

PostTue Jan 14, 2020 4:02 pm

Martin

Sorry I mistunderstood but there are no forum messages either
David
(Dr.) David G. Baldwin
Offline
User avatar

mdyde

Moderator

  • Posts: 11844
  • Joined: Fri Mar 14, 2003 2:19 pm
  • Location: UK

Re: Loss of video montior

PostWed Jan 15, 2020 5:43 am

Hello David,

My apologies -- I think I might accidentally have sent the original P.M. to myself by clicking on the wrong person! I've sent it to you now.
Best regards, Martin.
Hauptwerk software designer/developer, Milan Digital Audio.

[Please use email or the Contact page if you need to contact us privately, rather than private forum messages.]
Next

Return to Technical support

Who is online

Users browsing this forum: GeoffUK and 9 guests