Search:
Submit Search


Weird level change

Sampling pipe organs and turning them into something you can play in Hauptwerk.

Weird level change

Postby tf11972 » Mon Jun 24, 2019 2:32 pm

Hello everyone,
in my developing sampleset I have the following problem: When I pull out many stops until Tutti and hold a chord, it starts too loud, and after a few seconds it falls back to a normal level. It sounds like a shutting swell. After the first seconds you can play Tutti as often as you like, there is no level change.

Has anyone an explanation for this issue? Thanks in advance.
Best regards
Thomas

www.forestpipes.de
User avatar
tf11972
Member
 
Posts: 181
Joined: Tue Jan 14, 2014 5:33 pm
Location: Bavaria, Germany

Re: Weird level change

Postby csw900 » Tue Jun 25, 2019 3:03 am

Hi tf11972

As I understand it, Tutti in organese means pulling out ALL the stops AND couplers. It you then play some chords with both hands and feet then you are putting the maximum possible stress on your audio system. It is possible that it does not like it and you may get clipping - it is also possible that your amplifier's power supply cannot fully cope with maximum power for more than a few seconds - further promoting clipping and loss of volume.

Very few amplifiers or speakers are rated for continuous maximum power and damage could also result.

Further it is likely that your hearing (which has a logarithmic response to volume) gets used to the loud noise and you are no longer able to tell what volume you are hearing.

Another less likely possibility is you are putting a high load on your computer's cpu and it could be overheating.

csw900
User avatar
csw900
Member
 
Posts: 221
Joined: Mon Mar 07, 2016 10:40 am
Location: UK

Re: Weird level change

Postby josq » Tue Jun 25, 2019 3:39 am

Or maybe it has something to do with the Hauptwerk wind model? If you are developing new sample sets, either disable the wind model or optimizer the parameters
josq
Member
 
Posts: 761
Joined: Tue Jan 24, 2012 1:11 pm

Re: Weird level change

Postby tf11972 » Tue Jun 25, 2019 6:08 am

It is not clipping, because the level change is also hearable and visible on recordings. I think, it is the windmodel, too, but I don't know which parameter.
Best regards
Thomas

www.forestpipes.de
User avatar
tf11972
Member
 
Posts: 181
Joined: Tue Jan 14, 2014 5:33 pm
Location: Bavaria, Germany

Re: Weird level change

Postby csw900 » Tue Jun 25, 2019 9:44 am

If you think it is the wind modelling see

viewtopic.php?t=13642#p100949

csw900
User avatar
csw900
Member
 
Posts: 221
Joined: Mon Mar 07, 2016 10:40 am
Location: UK

Re: Weird level change

Postby tf11972 » Fri Jun 28, 2019 3:57 am

It's strange that my testers told me about the phenomenon. Yesterday I tested the sample set in the tutti for minutes without any volume change.
Best regards
Thomas

www.forestpipes.de
User avatar
tf11972
Member
 
Posts: 181
Joined: Tue Jan 14, 2014 5:33 pm
Location: Bavaria, Germany

Re: Weird level change

Postby evertjan » Fri Jun 28, 2019 4:27 am

Then you have to ask them what the used settings are of:
- Organ settings | Organ preferences | tab Audio engine
- Organ settings | Organ preferences | tab Wind model
and their configured polyphony value

Also also ask them for a MIDI recording while this fault happens.

Then you have an identical situation while playing their recoding
evertjan
Member
 
Posts: 206
Joined: Fri Dec 10, 2010 1:46 pm


Return to Creating sample sets / recording organs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests